Udgivet i

Hundelorte

Hundelorte i naturen opstår ikke som et pludseligt objekt, men kommer samtidig med den første hund på jorden. Hvilken dato er det så? Det ved jeg altså ikke. Men jeg kan fortælle, at i dag er hundelorte i det offentlige rum noget, som mange kender til, dog med hver sin tilgang til emnet.

Som husejer har man typisk et areal på den anden side af hækken, hvis der fx. er en gangsti derude. Det er sådan, at dette areal ved siden af gangstien, skal/kan man selv holde pænt. Mange af hundeejerne finder det bekvemt at lufte hunden, når de går på stien med den, for så kan Woffe lige berette sin nødtørft på det fine grønne stykke græs. Ofte er der ikke nogen, der kikker, og så kan hundeejeren lade som om han/hun ikke ser hvad Woffe laver, når den krummer ryggen og lægger an til det helt store. Andre samler Woffes lort op i en plastpose og smider den så, hvor den lige kan lande, uden at nogen ser det. Og så er der også mange, der pænt tager posen med sig og smider den i nærmeste skraldespand.

Er disse hundelorte ukendte for dig? Hvis du ikke er den, der har et areal lige uden for din matrikel, som du selv skal holde, og du heller ikke har nogen hund, så har du nok alligevel hørt om offentlige hundelorte gennem andre personer.

Hundelorte lige uden for hækken

Efter en vinter går jeg ud på den anden side af hækken, og med mig har jeg en stor rive og river gennem græsset, så alle hundelortene følger med. Slutresultatet er så, at der i kanten til det grønne areal langs stien ligger en lang bane af hundelorte i alle størrelser, farver og former. Her bliver jeg altså nødt til at fortælle dig, hvad jeg hørte, medens jeg var inde i min have, og alle lortene stadig lå til frit gennemsyn langs stien.

Hundelorte og de kære børn

Tre -fire børn høres gennem hækken, medens de er på vej langs med stien, hvor alle hundelortene ligger linet op. “Ej, noget svineri” siger den ene .”Pu ha – vradr.” siger den anden. Så er det, at vi på den anden side af hækken, og godt skjult inde i vores have, hører en meget lys stemme sige: “Det der er Ollis” og ja, man kan næsten forestille sig, hvordan hun udpeger Ollis hundelort, som hun genkender blandt alle de andre.

Hundelorte i alle farver

Andre hundelorte kommer til og noget må jeg gøre for at få mit græsareal igen, så det er muligt at slå græsset uden at køre gennem diverse lorte, der lugter fælt inde i maskinen. Det sker også at man får en slat hundelort op i ansigtet, hvis den er leveret af en stor hund med halvsund mave. Så er lorten måske ikke er så fast i konsistensen. Ok, tænker jeg. Nogen sætter flag i hundelortene. Det er nok en god ide at give lortene en ny farve, tænker jeg og henter noget maling og en pensel. Så går jeg i gang og resultatet er overbevisende. Enhver hundeejer trækker skyndsomt videre med hunden, som må holde sig indtil den når hen på naboens grønne areal. (er det dyrplageri?) Det kan måske være lidt grænseoverskridende, at se Woffes hundelort malet helt gul eller helt blå næste gang den skal luftes. Hvem ved om hundelorten bliver genkendt, på trods af en fx hel ny mellemblå maling. Men hvad siger loven? Måske er Woffe i sin fulde ret til at lægge lort på det grønne areal foran hækken? Og den efterladte plastikpose?

UR-NAT eller NATUR

International Performance Art festival
International Performance Art festival

Så bliver det den dag, hvor jeg skal pynte et vindue i en af byens smukkeste forretninger. Jeg er med i “International Performence Art festival”, som har noget på hjerte vedr. NATUR i Naturens Rige. Min deltagelse og opgave består i, at jeg i udstillingsvinduet viser “Noget meget anderledes fra Naturens Rige”

Ved siden af de øvrige smukt udsmykkede vinduer med guld, sølv, ure og briller, så udstiller jeg hundelorte udført i ler i alverdens farver og dekoreret med mønstre og farver på forskellig vis. Der er også hundelorte i plastposer og endda et par fingre med røde negle lavet i ler. Flag er der også stukket i et par hundelorte nogle steder. Omkring i vinduet, er der dekoreret med fx tørrede blomster og petriskåle med indhold, og på en piedestal står en hund i rakuler. På en hylde hænger der dekorerede hundelorte på snor rundt om et hus med tørrede blomster, som kommer ud af skorstenen. Ovenover alle disse ting hænger maleriet af en blind udseende hund med slørede blålige øjne. Så er synderen så godt som udpeget. Nedenunder alle disse ting, har jeg stillet et ur med et døgn på 51 timer og klokken er 22. min. i 51 (man udskifter urskiven, når der mangler timer)

Reaktionen på udstillingen

Der er forskellige udtalelser om, hvad der sker, når man kikker på sådan et udstillingsvindue. Mange siger, at det er godt lavet, men ingen fortæller, hvad de ellers oplever. De haster videre, og det kan jo skyldes at klokken er tæt på 51,00.

PS: Maleriet af hunden blev solgt kort tid efter udstillingen.

Plastik og hele verden

Kunstværker sætter ofte nogle tanker i gang. Handler dette om hundelorte eller om plastik? Måske handler det om noget endnu større? Plastik i naturen og den virk……..

Opslag på Facebook

Kunsten, at se på kunst, kan være en udfordring. Er det helt ok, at man selv skal reflektere og se en mening i noget, der til tider ligner galskab, men som skal forestille at være kunst? Her ses hundekunster. En rød hundelort hængt på en snor og et lille flag øverst på en pind. Nu stiger kunsten. Det ligner et rejsegilde. Men hvad betyder alt dette? Er det begyndelsen på noget? Der ligger også en ægte hundelort, og lidt længere væk ligger der et stykke plastik og flagrer i vinden. Har det måske noget med værket at gøre? Vil du fortælle, hvilke tanker, som denne opstilling sætter igang hos dig? Tror du at dette handler om hundelort? Hvem af os har ansvaret for mest affald? Se mere på kunstvalg.dk og læs evt. artiklen på https://kunstvalg.dk.dk/hundelorte/
Din mening er vigtig og den er med til at forstå vores handlinger i et lidt større perspektiv.

Rejsegilde

Skulpturen hedder Rejsegilde, fordi skulpturen rejser rigtig mange tanker. Hundelorten og dermed refleksionerne bliver bogstavelig talt hejst til vejrs.

 Det er nu muligt at fejre en ny begyndelse.

En ny begyndelse

Skulpturen kan foruden Rejsegilde også kaldes En ny begyndelse

Normalt er et rejsegilde noget, som man holder for håndværkere og arkitekter og andre, for at påskønne den udmærkede indsats, de har ydet i forbindelse med, at tagkonstruktionen nu er rejst på den påbegyndte bygning. Byggeriet er godt i gang. Byggeriet er begyndelsen til noget stort. 

Skulpturen Rejsegilde

Skulpturen Rejsegilde fortæller dog ikke om det rejsegilde, som vi kender, selvom man umiddelbart ser noget i miniformat, der ligner en krans, som man hænger op i spærene til et rejsegilde.

Betydningen af Rejsegilde dukker langsomt frem ved at beskue skulpturen først. Den står på min private adresse lige uden for hækken. Hvis man begynder beskrivelsen ved at gå en tur rundt om den, så ser man en rødmalet skrøbelig hundelort formet af ler, som er hængt op på en sytråd på en bambuspind med et lille papirflag i toppen. Pinden er stukket gennem græsset ned i jorden. Tæt på ser man en æske med en skrivelse med denne tekst med mit visitkort hæftet på. Man kan frit tage sig denne flyer (eller man kan fotografere tekst og visitkort)

TÆNK STORT og reflekter over en gang LORT

“Lad din hund lægge en ægte hundelort, og du får en masse blandede hundelorte retur på privat-adressen. Det er en god hjælp, hvis du sender din hunds navn og tlf. nr. via SMS til mig. Kunstvalg.dk vil ikke registrere din hunds data.”

Her kan jeg da lige indskyde, at jeg har udformet teksten så den ligner et kædebrev en lille smule. Behøver jeg at fortælle, at kædebreve absolut er et no go i min verden? Og så er der måske lidt GDPR ind over også.

Højden på værket er ca. 50 cm. når pinden er stukket i jorden. Balancen er statisk, da pinden er lodret og står stille. Det lille flag bevæger sig en anelse, ligesom hundelorten, der er hængt op i en snor, bevæger sig i takt med blæsevejrets styrke, som en rigtig krans gør det. Hvis det bliver regnvejr, så forfalder skulpturen hurtigt og vil ligne affald. Den vil ikke alene ligne affald – den vil også være affald.

Tæt på skulpturen ligger der et stykke henkastet plasticaffald. Hmm hører det med?

Modsætninger

Du kan opdage rigtig mange modsætninger, hvis du tænker nærmere over tingene.

Begyndelse/slutning

Småt/stort

Humor/ alvor

Her giver jeg dig en god  mulighed for at reflektere over, hvilke tanker, der er tænkt i forbindelse med værket.

Facebook

Du skal inddrages, skal du. Så jeg forsøger også, at råbe dig og hele verden. Det gør jeg ved at sætte en lille skrivelse på Facebook. Den rækker ikke langt, da den kun bliver delt nogle gange. Det er nemt for mig at forstå, at hundelorte er et pinligt emne, så du springer lige over denne gang. Du springer måske over uden at læse videre i teksten. Det forstår jeg rigtig godt. Det er jo også lidt tosset, og dertil er det da en ulækker ting. Denne ulækre ting er endda svær at forstå, sådan som jeg skriver om den. Jeg skriver om emnet på Facebook endnu engang og sætter et billede på med hele herligheden. Denne gang skriver jeg, så det er forståeligt, at det her altså handler om noget større end bare hundelorte. Jeg gør det så tydeligt, som jeg synes, at jeg kan gøre det. Kunst skal ikke altid forklares.

Shitstormen

Shitstormen udebliver, men jeg tænker alligevel, at det ikke bare er en storm i et glas vand.

Højt plan

Man husker at kunstneren, den italienske rebel Piero Manzoni lavede det kontroversielle kunstværk Merde d’Artiste i 90 dåser, hvor 30 gram lort blev solgt til gældende guldpris. Dåsen er et ikon for 60ernes neoavantgarde. Jeg tænker dog, at min ydmyge rødmalede hundelort, som er hængt op som et Rejsegilde, eller som et råb ud i verden, om at vi alle sammen tænker os om, før vi smider noget i naturen. Handler dette om hundelort eller plastik? OK det er lidt nørdet, men det handler altså om plastik, som vi alle bruger alt for meget af. Kort sagt, så laver vi lort i den – måske endda på et højere plan?